Йога приРодата! Когато активна медитация бива практикувани на високоенергийни места, ефекта от практиката се засилва неимоверно. Гарантираме ви, че ще го усетите, стига да успеете да изключите контрольора – съзнанието.

Дата: 17-19/05

Отдели време за себе си, поне през почивните дни!

ДEН 1
Отпътуваме от София 8.00ч./ Пловдив- 9.30- 10.00ч. Трансфер до Шейтан дере, намиращ се на контрастената на яз. Студен кладенец. Проломът и причудливите скали по потечието на р. Арда, са се образували от застиналата лава на вулкана Св. Илия.
Следва Maджарово, където в местността “Кован кая” – единствения резерват за лешояди у нас ще може да наблюдаваме Белоглав и Кралски лешояд.

Спираме на панорамната площадка до най-известната меандра на р. Арда, намираща се също в местността “Кован кая”.
Слес това продължаваме към Скалния обреден комплекс “Глухите камъни”. На това енергийно място ще направим медитация. Преходът е кръгов. Продължителността е 1.5ч.
Преди да достигнем до Ивайловград, ще посетим едно от най-мистичните села у нас – Хухла.
Последната ни спирка за деня ще бъде единствената автентична действаща тахаджийница в България, намираща се в Ивайловград. Семейство Каракехайови използват целия старовремски технологичен цикъл на
производството на сусамов тахан, който ще може да наблюдаваме.
Настаняваме в хотел Армира в Ивайловград.
Релаксираща йога

ДЕН 2
Ивайловград – селата около Бяла Река ( Мандрица, Долно и Горно Луково). – Момчилград.
Ще започнем деня с ободряваща йога. Ще практикуваме йога асани, насочени към общо тонизиране на мускулатурата на цялото тяло и за разтягане на гръбначния стълб.

След закуската в хотела ще разгледаме с. Мандрица- единственото албанско село в България, като част от населението все още говори албански език. В селото са запазени стари големи триетажни кирпичени и тухлени
къщи в гръцки стил, балкони от ковано желязо и колонади. В селото се намира най-старата църква в Източните Родопи (1708 година) – „Света Неделя“.

Продължаваме към селата Долно и Горно Луково.

В тези южни земи се формира първият в страната бубарски микрорайон. Благоприятното съчетание от средиземноморски климат и плодородни почви по долината на река Бяла,
определят отличните условия за виреенето на черничевата култура, употребявана за храна на копринените буби. Бубарството тук се запазва до към 1980. Днес останки от богатите бубарски фамилии в началото на ХХ в. са големите, сега пусти, бубарски къщи в района.

В Долно Луково ще разгледаме 200-годишната църква „Св.св. Константин и Елена”, построена е през 1806 г. от християните в селото. Украсена е с уникални дърворезби и стенописи от неизвестни майстори резбари и зографи. Самите стенописи са много интересни. На повечето от тях пише на древногръцки. До Горно Луково има гранична застава.

Връщаме се към Ивайловград, като преди града ще видим “черешката на тортата” за деня – Вила Армира. Най-голямата и богато украсена вила от римската епоха, разкрита на българска територия. Както огромната площ на вилата (близо 1000 квадратни метра), така и нейното устройство и украса показват, че е била създадена за знатен род. Смята се, че семейството, от което е построена са били търговци на изключително скъпия мрамор. Затова и вилата е била украсена и облицована с мрамор. Има вътрешен басейн, както и изграден “Хипокауст”(подово отопление).

Привечер ще стигнем в Момчилград, където ще отседнем в хотел.
Преди вечеря: Следва комплексна практика, включваща различни елементи от Йога, придружена с дълбока релаксация, която ще ни помогне да отпуснем тялото и съзнанието. По този начин ще компенсираме умората от прехода.

ДЕН 3
Момчилград – Татул или Харман кая – яз. Кърджали – Долината на река Боровица – София.
Сутрешна йога, Пранаяма. Какъв тип упражнения ще включим, остава изненада 🙂
След закуската в хотела се отправяме към Татул или Харман кая(Двете светилища са близо едно до друго! По избор.), едно от тракийските светилища, където се смята, че са положени останките на Орфей. Ще се изкачим по каменните стъпала до скала с форма на пресечена пирамида, където се намира свещен гроб. А отгоре на пирамидата може да се види изсечения в камъка саркофаг, около който има улей. Предполага се, че на това място са гадаели най-видните жреци, осланяйки се на дъждовната(божествената) вода и божествената напитка – виното.

Продължаваме по Долината на река Боровица до гр. Кърджали. Това е район в който има приказно красиви, диви и автентични гледки – селата и махалите пазят облика си от миналото. Река Боровица разделя Родопите не само географски, но и облика е съвсем различен от западните части. Този район е каменист, с интересни скални образувания, растителността е ниска. Ще спираме в местните селца, до които се стига по въжен мост.
Ще видим и стария римски мост край село Ненково.

Ще имаме обяд на хотел Боровица, намираща се на брега на язовир Кърджали.
Връщане в Пловдив – около 18ч. / София – 19.30ч.
Продължителност: 2 нощувки/3 дни;

Задължително: Шише с вода, храна сух пакет, постелка за йога, дистанционното за изключване на ума 🙂

Записване на: bulgariatreks@gmail.com

Тел. 0899923900