Как да се обличаме зимата при Активна почивка навън..?

Днес е възприето обличането да се състои от 3 слоя. При правилна комбинация нито ще треперите от студ, нито пък ще се изпотявате.

Първи слой– Влагоотвеждащ – термобельо.

Най-добре е то да има голям % съдържание на мерино, защото вълната има високи абсорбиращи свойства. По-евтиният вариант е синтетично термобельо.

Втори слой– изолиращ/ междинен

Препоръчва се отново вълнен пуловер. Може да се облече и полиестерна драха(полар) по-лека като: “Polartec power dry” , за по- студено време: “Polartec 200”. Ако температурите са много ниски се слага и четвърти слой – пухинка, преди мембраната. Пухинката може да се носи и като междинен слой, вместо полар.

Трети слой – Защитен

Този слой е решаващ за цялостния комфорт – трябва да е водо и вятъро-устойчив и да пропуска влагата от тялото.

Важно е да има ципове за вентилация на тялото!

Ако не допуснете изпотяване чрез проветрение, няма да бъдете мокри и да се чувствате дискомфортно. Погрешно е да се опаковате и да не отвеждате пара навън, това ви гарантира студ отвътре навън.

Това са мембраните “Hard shell” , както и водоустойчивите промазани якета.

Една от най-добрите материи в този клас е

“Gore-tex Pro Shell” .

Не забравяйте, че този слой трябва да е по-голям размер, за да побере останалите!

Важно е и панталонът ви да бъде водо и вятъро-устойчив и да има ципове за проветрение.

 

Каква марка и клас да изберем зависи от бюджета ни!

 

Как да проверим дали мембраната, която купуваме има описаните в етикета качества(особено ако взимаме втора ръка)? Много просто – поискайте от продавача малко вода и капнете няколко капки. Задръжте капката няколко минути и ако тя не е попила, значи всичко е наред 🙂

Мембранните изделия могат да се перат ! Но не както обикновените дрехи. Прахове и избелващи препарати са забранени! Те задръстват порите и разрушават мембраната. Прането Не трябва да става в перални. За препоръчване е пране на ръка или просто накисване със специални препарати за мембранни тъкани.

Съхненето е естествено, без да се насилва в сушилня. Върху сухото и чисто яке/панталон може да се нанесе импрегниращ спрей. Но дрехата трябва да е чиста иначе няма да постигнете ефект.

Желателно е след третия сезон да започнете да импрегнирате мембраната в началото на зимата, особено ако сте по-активни през този период.

Гладенето е абсолютно забранено – ще стопите синтетичната тъкан най-отгоре!

Миещите средства трябва да имат специален надпис – “разрешено за мембранни тъкани” !

За да има мембраната ви по-дълъг живот, спазвайте указанията J