🇹🇷 По време на тази екскурзия няма да има продължителни преходи или друг вид активности изискващи добра физическа подготовка! 

⚠  Ограничен брой места – 6 души.

Мултикултурният облик на Турция включва черти характерни за Близкия изток, Средиземноморието, Егейския район, Балканите и Транскавказието: джамии съжителстват с православно архитектурно наследство; руините на антични римски театри стареят редом с хетски храмове; дервишките ритуали и фолк фестивали.

 

📜  Характеристика:

  • Натовареност – подхадяща е за всякакъв тип хора в добра кондиция, без сериозно медицински оплаквания (сърдечни, болки в гърба, влошено кръвно налягане и др.).
  • Трансфери – по време на екскурзията ще имаме дълги пътувания до 4 ч. в една посока
  • Продължителност – 10дни / 9 нощувки

📜  Акценти

Посещение на:

📌 Ларнака и Никозия

📌 Хасанкаиф

📌 Езерото Ван

📌 Диарбекир

📌 Урфа и Харан

📌 Планината Немруд и Гюбекли тепе

📌 Газаинтеп и Халфети

📌 Мардин и манастир Дейрулзафаран

📌 Месопотамия, реките Тигър и Ефрат

📌 Среща с културата на две религии – християни и кюрди (ислям)

📌 Източна кухня 


 

Ден 1/ 3.04 Петък

Среща на летище София в 11:30ч.

Полет до Ларнака.

Пристигане в Кипър – 15.30

Следва трансфер до столицата Никозия и нощувка.

Вечерта ще се разходим из централните части на града.


Ден 2  4.04   Полет до Газаинтеп- пристигане в  9.40

Наемаме мини ван, с който ще се придвижваме по време на нашата екскурзия.

Следва трансфер до град Батман – 5ч.

Нощувка в гр. Батман.


Ден 3/  5.04  Езерото Ван  

Трансфер до езерото Ван – 3ч.

То е най-голямото содено езеро в света и четвърто по площ безотточно езеро. Езерото е със обща площ от 3574 km2, надморска височина 1648 m, широчина 119 km, дължина на бреговата линия 430 km, средна дълбочина 161,2 m и дълбочина 451 m.

В него се вливат малки 4 реки – Бендимахи, Зейлан Дереси, Карасу, Мичингер

Разходка с ферибот до о. Акдамар където ще разгледаме Църквата „Св. Кръст”- арменска църква, която през вековете е бил важен религиозен център за арменците. Разположена е на малък остров в езерето Ван сред красив планински пейзаж. Църквата датира от X век и е известна с красиво изваяния си екстериор.

От Бреговете на езерото се открива смайваща гледка към планината-вулкан Suphan – 4058м. Вулканът е вторият най-висок в Турция.

Нощувка в Батман.


Ден 4/ 6.04 Хасанкеиф и Мидят

Това е древен град с 12хил. годишна история, разположен на бреговете на река Тигър. Отвесните скали със странни пещери, както и руините насред реката напомнят за отдавна отминали времена. Но те са тук- при последното ни посещение все още имаше хора, които живеят в пещерите, които бяха електрифицирани. Мястото е прекрасно, все още далече от масовия туристически поток.  Определено трябва да побързаме да го видим, ако не е твърде късно, защото по последни данни язовирът е завършен и започнал да се пълни. Този язовир е част от Анадолксия план на Ердоган за построяване на 17 язовира по протежение на реките Тигър и Ефрат, ще погълне града под водите

си. Той е част от „Southeastern Anatolia Project“ , който включва изграждането на 21 язовира. Целта е да се подпомогне икономически, развитието на провинция Анадола, в която живеят 9млн. души , най- вече в сферата на селското стопанство. Но за съжаление под вода отиват архитектурни и исторически паметници.

За хората чиито домове ще останат под водата, правителството е построило цял нов град “New Hasankeyf ”, където са изселени.

Hasankeyf е в списъка на 100 те най-застрашени места в света.


Ден 5/ 7.04  Мардин и околностите

Трансферът до град  Диарбекир ще отнем около 2ч.

Градът, който носи смразяващи истории в нашата памет – през 19 век там са изпращани на заточение дейци на българското национално-освободително движение.

Диарбекир е разположен на бреговете на река Тигър. Най- внушителното сдание е градската крепост с черно-базалтовите си стени от римско време – най-голямата забележителност в града. Ще се разходим из голямата чершия, сред ароматите на подправки. Ще пием турско кафе на пясък край бреговете на р. Тигър. Посещението на подобен колоритен град носи разнообразна наслада за всичките ни сетива.

Ще посетим и красивата Safa джамия.

Обяд в града

Следобяда ще потеглим за град Мардин. Първия обект, който ще посетим е  християнския манастирът „Дейрул Зафаран“ основан от „Сирианите“.

Град Мардин е административен център на вилает Мардин, който се намира в Югоизточна Турция, близо до границата със Сирия. Разположен е върху скалисти планини, извисяващи се над Сирийските равнини. Градът е известен с типично арабската си архитектура. В древността е бил християнски център. Манастирите около Мардин са родината на турското сирийско православно малцинство.

След завръщането ни от манастира „Дейрул Зафаран“, ще посетим открит ресторант на последния етаж на сграда във високата част на града. Храната е много вкусна и разнообразна, особено екмека(хляба).

С наслада изчакахме и залезът над равнината. На юг се вижда Месопотамия и Сирия, сякаш на един хвърлей разстояние.

Интерес представлява Капала чарши“, която освен окономически смисъл има и социален. Тук ще видим от агнешки главички и риба, през всякакви видове ядки и подправки, до детски дрешки и антикварни магазини – истински космос!

Нощувка.


Ден 6/ 8.04  Урфа – Харан – Гюбекли тепе 

Трансфер от Мардин до Харан – 3.5ч.

Населeно e от 3 хилядoлeтиe пр.н.е. Акадското му имe e Harrānu, зa „пътуванe“ и също зa „керван“. Селото е изградено от уникални глинени, купулни къщи.

В Библията се казва, че Тара, бащата на Авраам (Битие 11:31) се настанява с фамилията си в Харан, след като напуснал Ур и от тук Авраам след това тръгва за Ханаан. (Битие 12:4).

До Харан се намиралo светилището на лунния бог Син. Чак след идването на мюсюлманите те спират да го почитат.

Днес местните кюрди все още живеят в тези глинени къщи. Има още много работа за археолозите в района.

Следва трансфер до „Гюбекли тепе“.

Археолозите са извадили на бял свят много от странните тайни на един от най-древните храмове, строени някога от човек. Открити в неолитния паметник “гравирани” човешки черепи подсказва, че на това място е възникнал най-ранния в света “култ на черепите” – ритуална практика, изразяваща се в поклонение пред осакатени човешки черепи и скелети. Смята се, че комплексът е създаден преди около 11 500 години и е изоставен преди около 9 000 години, още преди да има уседнала форма на живот сред човеците. Структурата е най-ранния известен пример за човешко творение, специално изградено за ритуални цели. Или казано по друг начин, това е един от първите храмове в човешката история. Предишни изследвания насочват също към идеята, че комплексът е използван и като ранна форма на “астрономическа обсерватория”. Това е „Стоунхендж“, но с изображения на животни и много по-старо. Районът е бил миграционна зона на множество диви животни и това показва издигането в култ на животните.

Домакините са направили страхотна мултимедия – 3D възстановка, която те пренася в отминали епохи.

Късния следобяд се прибираме в Урфа(Шанлиурфа), където ще останем да нощуваме да края на екскурзията ни.

Настаняване в хотела и разходка из старинния град.

Библията и Коранът твърдят, че в Урфа (Шанлиурфа – Славната Урфа) са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Моисей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват свободно религията си. Пещерата, в която се смята, че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнските текстове), е превърнала града в едно от най-важните места за поклонничество от Средновековието насам.

В центъра на града има едно езеро – „Езерото с шараните“ , легендата разказва, че цар Немруд направил клада да изгорят Авраам. Бог обаче е милостив и за да спаси Авраам, превърнал кладата в езеро, а дървата в риби. Сега хората вярват, че ако хранят шараните, ще имат успех в начинанията. Успяхме да се вмъкнем и в пещерата където е роден Авраам. До нея се намира Улу(Велика) Джамия. Всеки град си има „Улу Джамия“.


Ден 7/ 9.04  гр. Халфети – Газаинтеп – Урфа 

След закуска, трансфер до град Халфети

Ще вземем 1ч. разходка с лодка.

Пътувайки през полета от памук, след около 1.5ч. достигаме до Стария Халфети, чиято голям част е вече под водите на р. Ефрат. Водоемът „Биречик“, потопил голяма част от гр.Халфети и

с. Савасан, е също част от мега проекта „Southeastern Anatolia Project“. Както и в Хасанкаиф, за хората, чиито домове са останали под водата, правителството е построило цял нов град “New Halfeti” , където са изселени.

Срещу нас пък се намира крепостта „Румкале“. Останките и са от елинския и римския период.

Тя впечатлява с умелото използване на скалния релеф и вграждането на допълнителни стени в скалите. Забелязват се и дупки от т. нар. „скални къщи“, които са били населяване до края на миналия век.

Следва обяд в ресторант-лодка до брега на язовира.

След обяд потегляме за Газаинтеп през неземен скалист пейзаж, чиито равнини са залесени с маслинови дървета и шам фъстък.

Старото му име е Антеп, но поради проявената храброст на местното население по време на гражданската война, през 1973г. се променя на Газаинтеп(Герочният Антеп).

 Тук се намира и най- големият „Музей на мозайките“ в света. Останките датират от преди 300 г. пр. хр. Уникалното е, че има запазени цели лица, които носят психологическо въздействие.

Другият обект, който разглехме беше замакът „Антеп“ , построен от хетите през 6в.

Замъкът-крепост играе важна роля при съпротивата на Отоманската империя срещу френските войски, които през този период са владели Сирия и част от Анадола.

Замъкът ни даде чудесна понорама към градът.

Опитахме и баклавата с антеп фъстък- зеленото злато на Анадола.

Връщане обратно в Урфа.


Ден 8/ 10.04  Урфа – Немруд – Урфа  Немрут Даг  и околностите му са обявени за национален парк Немрут, а от 1987 г. историческия връх е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Немрут или Нимрод е планина с височина 2,150 метра. В Немрут цар Антиох I Теос построил своята гробница, заобиколена от статуи, високи до 9 метра, изобразяващи, както самия него, така и божества, въплътени в глава на орел или лъв. Главите на статуите са били отстранени от телата и разпръснати из местността. По следите оставени по главите се предполага, че те са отстранени умишлено по време на иконоборството. Другата теория е, че е имало силно земетресение.

Пътят ни пресича още един от внушителните язовири, част  от „Southeastern Anatolia Project“ – язовир Ататюрк. Той е изключително красив тъй като има множество ръкави, които с високите си скали приличат на каньони.

Последна вечер на нашата вълнуваща екскурзия.


Ден 9/ 11.04 Полет до Никозия

Преди да отлетим за Кипър, ще посетим стария керван сарай „Тарихи гюмрюк“ , за да опитаме автентични гозби и да изпием последното кафе на пясък.

Полето от Газаинтеп до Никозия, пристигане в 17.30ч.

Следва трансфер до Ларнака и нощувка.


Ден 10/ 12.04 Прибиране към България

Сутрешен плаж в Ларнака. В 16ч. полет към България. Кацане в 18.30ч.


Цена: 1900лв.

Ранно записване до 31.01 – 1750лв.

Цената Включва:

   • Шофьор и екскурзовод
   • 6 Нощувки в 3 и 4 звездни хотели с включени закуска
   • Самолетни билети- София – Ларнака – Газаинтеп и обратно
   • Наем на автомобил по време на престоят ни в Турция
   • Застраховка

Цената не включва:

Храна – Обяд и Вечеря

Напитки

Такси за музеи и други атракции


 

Цялата сума трябва да бъде преведена до 10.03.20г.

 

В случай на прогноза за влошено време или други непредвидени обстоятелства, сумата ще ви бъде върната на 100%

 Записване на: Контактна форма / Не по късно от  10 март! 

 Mobile Phone on Facebook  0899 923900