Дати: 0416.07.2020 – 12 дни

Искаш ли да се впуснем в юлско пътешествие из дива Монголия?

Да газиш камъните и водата сред скалите на Каньона на лешоядите?

Да изкачиш пустинните дюни на Гоби, високи колкото цели хълмове?

Да съзерцаваш залеза на хоризонта на езерото „Угий“ сред пустошта.

Да пригласяш на местна жена, която пее традиционни песни?

Да вдъхнеш мириса на току-що издоено кобилешко мляко и да заровиш ръце сред гривата на животното?

Обичта към дивото те призовава – пиши ни на enjoy@bulgariatreks.com.

4.07 –  полет до Улан Батор 


Ден 1 – 5.07 – Улан Батор

Ще обиколим центъра на Улан Батор, където няма да се натъкнем на юрти, но пък ще видим как тече животът в модерна средноазиатска столица. Няма да останем равнодушни и към историята и ще посетим палата на последния монголски цар – Богд Хан. Ще гледаме шоу с фолклорни елементи.


Ден 26.07 – Пустинята Гоби

След закуска потегляме към пустинята Гоби, предстои ни 400-километрово пътуване. Ще разгледаме причудливите гранитни скали, наречени Икх Газарин Чулуу (Ikh Gazaryn Chuluu).

Ще нощуваме в юрта.


Ден 3 7.07. – Даланзадгад

Градът има музей с останки от динозаври, намерени в пустинята Гоби. Ще научим повече за червените скали Баянзаг. Ще стане дума и за грамадния, дълъг около метър скелет на птицеподобно същество, наричано от учените мононикус. Форма на еволюция от влечуго към птица.

Ще останем да нощуваме при номадска фамилия в близост до Каньона на лешоядите (Yoliin Am).


Ден 4 – 8.07 – Каньона на лешоядите (Yoliin Am)

Отиваме на 3-километрова, незабравима разходка из каньона. Ще отнеме повече от очакваното, защото ще спираме да наблюдаваме диви кози и разнообразни видове птици. Ще стигнем и до истински глетчер – необичайно извито и загладено гигантско парче лед. Ще използваме живописната скалиста местност и за да яздим коне.

Ще нощуваме отново при същата номадска фамилия.


Ден 5 – 9.07 – Манастирът „Онги“ (Ongii Khiid)

Преди векове духовният комплекс, включващ два будистки манастира от двете страни на едноименната река, бил един от най-големите в Монголия и приютявал повече от 1000 монаси. По време на социалистическия режим през миналия век обаче мястото и ламите били почти унищожени. Ще видим как е възродено това свещено кътче днес, ще се разходим край реката и накрая ще нощуваме в туристически лагер с юрти.


Ден 6 – 10.07 – Каракорум (Kharkorin)

Погледната от високите си хълмове, старата монголска столица Каракорум е неголям град с пъстри покриви и кварталчета. Защо ще я гледаме отвисоко? – защото ще се изкачим до огромен монумент, чиито парчета цветна мозайка пресъздават географското разрастване на бившата империя, която стигнала почти до Централна Европа. В музея на Каракорум ще научим повече за Чингис хан и Кубилай хан. Ще се потопим в средновековната монголска действителност, благодарение на величествения модел, показващ как е изглеждал градът около 1250 г.

Отново ще нощуваме в туристически лагер с юрти.


Ден 7 – 11.07 – Манастирът „Ердене зуу“ (Erdene Zuu) и топлите извори Ценкер (Tsenkher)

Името на манастира означава „Сто съкровища“, така че определено има какво да привлече вниманието ни вътре. Това е и първият будистки манастир в страната. По време на социалистическия период е бил сериозно повреден, а религиозните церемонии са били забранени. След като се потопим духовно в историята на монголския будизъм, отиваме да се потопим и физически в топлите извори Ценкер, край които ще нощуваме в юрти.


Ден 8 – 12.07 – Вулканът „Кхорго“ (Khorgo)

Ще пътуваме 200 километра от топлите извори до този 2240-метров вулкан. Ще се разходим от западната му страна. 15-минутно изкачване ще ни разкрие гледки към Бялото езеро. Ще нощуваме в юрти.


Ден 9 – 13.07 – Езерото Теркхийн Цагаан Нуур (Terkhiin Tsagaan Nuur)

Наричат го още Бялото езеро и се намира в планинската верига Хангай, на която е кръстена и нашумялата монголска група. Следобед ще се отдадем на риболов и/или плуване, а може и да посетим островчето, където гнездят черни гъски и чайки.


Ден 10 – 14.07 – Езерото Угий (Ogii)

 Ще се запътим обратно към цивилизацията. За да не стане прекалено изведнъж, първо ще нощуваме край езерото Угий. Ще наблюдаваме как местните се грижат за козите и овцете си. Който има желание – може и да се впусне в доене и помагане.


Ден 11 – 15.07 – Паркът за диви коне Хустай (Khustai) и Улан Батор

 Преди да стигнем в хостела в Улан Батор, ще отидем да гледаме коне на Пржевалски и елени, които препускат свободно из националния парк „Хустай“. Макар че повечето хора свързват съчетанието „див кон“ с мустангите, определението се оказва неточно. Мустангите произлизат от домашни коне, които са се приспособили към самостоятелен живот. Тези на Пржевалски никога не са били опитомявани и това ги прави единствените наистина диви коне в цял свят. Гарантирано си струва да прекараме един следобед край тях.


Ден 12 – 16.07 – самолетен полет от Улан Батор до София

—————————–—————————

Минимален брой участници – 5 души. 

Продължителност на преходите 3-6ч.

Продължителност на трансферите 4-8ч. 

Продължителност на полетите- 11ч.

Ниво на трудност- Начинаещи


Цена: 3400лв.

Ранно записване: 3100лв. до 10.04

Краен срок за записване 01.06

Записването става след превод на капаро в размер на 30%.

Получател: Туроператор “Кемпфайърбг” ЕОД. 

При не сформиране на група, капарото се възстановява на 100%

Капарото се възстановява на 100%, ако участникът oповести отказът си не по-късно от 1.5 месеца преди датата на заминаване.

Включва:

  • Местен и български водач
  • Трансфери- Шофьор и джип
  • 11 Нощувки в хотели, хостели и юрти
  • Закуски
  • Самолетни билети София- Улан Батор – София

Забележка: цената на билета, съответно на екскурзията подлежи на промяна при по- късно зписвне! Билетите се закупуват след потвърждение на екскурзията.

  • Застраховка с покритие до 10хил. евро

Не включва

  • Виза за Монголия – 40лв. нормална поръчка
  • Храна и напитки- около 30-40лв.на ден. 
  • Такси за музеи и други атракции. 

——————————————————

Необходима екипировка:

– Туристически обувки; Втори чифт сандали или маратонки. 
– Панталони и яке подходящи за активно ходене. 
–  Раница около 20л., ръчен багаж

– 1 Куфар или голяма раница. 

– Челник, щеки и гети;

Контакти:
Email: enjoy@bulgariatreks.com
Тел. 0889777697 (Петя)

Контактна форма