Дати: 3-8/09

Румъния – неразкрита, близка и далечна!

Малка група от само 6 човека ще пътуваме 6 дни из тази отдалечена част на Румъния.

Тръгваме от София, но участници от други градове могат да се присъедният към нас (Плевен, В.Търново и Русе). Първата нощувка ще бъде в района на Брашов. 
След това продължаваме към Байа Маре, главен град на румънската провинция Марамуреш. 

Кратко описание
Ще пътуваме с малък удобен микробус от София. Участници от други градове могат да се присъединят към групата от Русе. Ще спрем за кратко в Букурещ. Първата нощувка ще бъде в района на Брашов. След това продължаваме към Байа Маре, главен град на румънската провинция Марамуреш. Този район е известен със запазената си автентична култура, традиции и пасторалност. Казват, че там все още може да се усети духа и атмосферата на истинската стара Румъния.

ПРОГРАМА

Ден 1 София – Букурещ – Брашов (около 550 км)

Тръгваме в 6.00 рано сутринта от София. Ще спрем за малко в Букурещ, след което продължаваме към Брашов. След като се настаним в хотела, ще се разходим из града и ще вечеряме в някой хубав ресторант. Нощувка в Брашов.
Бележка: Участниците от други градове в страната могат да се присъединят към групата в Русе.

Ден 2 Брашов – Байа Маре – Бреб (около 452 км)
След ранна закуска се отправяме към град Байа Маре, административен център на Марамуреш. Ще разгледаме за кратко града по обяд, след което отпътуваме към селцето Бреб на около 52 км. Тук ще се настаним в къща за гости.
Късният следобед ще посетим съседното село Sarbi, където ще се запознаем с местните традиции, като задвижваните с вода мелници, batoza (машина за разделяне на зърното от плявата), piua (перачница за килими), valtoarea (старовремска перачница за дрехи) и още множество подобни. Ще се спрем и до занаятчийските работилнички за изработка на местни традиционни костюми, шапки; ямурлуци от козя кожа и други. Селото е известно и с традициите си в обработката на дърво, за които ще научим от множеството дърворезбарски работилници.
Продължаваме към дървената църква Budesti-Josani, която е под закрилата на UNESCO. Тук ще видим така наречените “cheotori” (дървени кастанети) от 1643 г., които се смятат за “магични”. Тази църква е най-голямата в Марамуреш, с изключително впечатляващи витражи от 1762. Вечерта се връщаме в Бреб за нощувка.

Ден 3 Веселото гробище Sapanta и Sighetu Marmatiei
Днес ще имаме кратки екскурзиии в района.
Веселото гробище в Sapanta превръща града в известна туристическа дестинация. Легендата разказва, че Даките (местното древно население) е приемало смъртта с радост, защото са вярвали във вечния живот. Смятали са умирането като преминаване в друг свят. Не са гледали на смъртта като трагедия, а като начин да срещнеш Zamolxe, техният найвърховен Бог. Самото гробище е от 1930, направено от Stan Ion Patras, известен на времето скулптур, художник и поет. Именно неговата креативност е поставила началото на това изключително място. За повече от около 50 години, скулптурът е създал стотици дървени кръстове със смешни надписи. Всеки кръст има епитафия, която най-добре характеризира личността на починалия или пък е описан известен факт от неговия живот.

Ще посетим Манастира Sapanta-Peri, чиито патрон е Свети Архангел Михаил. Сградата е висока 78 м, а мястото – величествено и впечатляващо. Този манастир е най-високата дървена църковна конструкция в света, включен в рекордите на Гинес. Ще обядваме в местен ресторант в Sighetu Marmatiei.
Ще спрем в Sighetu Marmatiei, където ще посетим две интересни забележителности: Селският музей на Maramures ( Maramures Village Museum) – страхотен музей на открито и Етнографския музей на Maramures (Maramures Etnographic Museum). Двата музея показват селския живот в различни части на провинцията. Ще се насладим на колекциите от икони, традиционни облекла, маски и костюми, обличани по време на зимните празници и много други.

Ще спрем и в селото Desesti, за да видим още една църква, защитена от UNESCO. Вечерта се връщаме в Бреб за нощувка в къщата за гости.

Ден 4 Старото парно влакче Mocanita
След закуската рано в 6 часа сутринта отпътуваме за градчето Viseu de Sus. Влакът Mocanita тръгва в 9 сутринта. Понякога наричана «Vaser Valley Railway» или горската железница от Viseu de Sus, този влак е истинска атракция, привличаща стотици туристи тук. Пътуването по тази теснолинейка сред гората е истинско приключение. Влакчето се движи сред равнини и хълмове, гори и поля, минава множество мостове. Туристите ползват тази железница от 2000 г. Влакчетата стигат до гарата Paltin след около 21.6 км (около 2 часа) преход от Viseu de Sus. Тук са едни от най-красивите части на Румънските Карпати.
От гарата Paltin ще се разходим наоколо из гората и прекрасната природа, може да си направим пикник, да се полюбуваме на страхотната гледка от специално инсталираната платформа на една огромна скала в близост.

Ще си направим и малка разходка до галериите, останали от времето на Втората Световна Война.
Може да се разходим по еко-пътеката, построена с помоща на WWF (45 мин) до Националния Парк Планините на Maramures (National Park of Maramures Mountains). По пътеката ще се насладим на прекрасната природа и богата флора на района. Ще нощуваме в района на Paltin или Viseu de Sus.

Ден 5 Viseu de Sus – Букурещ (540 км)

След закуската се отправяме към Букурещ. След настаняване в хотела ще имаме разходка и вечеря в града.

Ще разгледаме част от емблематичните за столицата обекти:

  • Парламентът
  • Концертната зала Атенеум – Братя Евлоги и Христо Георгиеви са дарили голяма сума за построяването и.
  • Триумфалната арка

Ден 6 Букурещ – София (370 км)

След закуската в хотела се отправяме към София. Ще пристигнем следобед.

Цена: 905 лв. (малка група от 6 човека);

Цената включва: двама български водачи/шофьори; транспорт с удобен микробус; 5 нощувки със закуски в къщата за гости (тип B&B) в стаи по двама човека; билет за парното влакче Mocanita; застраховка Асистанс.

Цената не включва: обяди, вечери; входни билети за забележителности и атракции; разходи от личен характер.

Добави си реалност на:

Контактна форма